Logo_week-van-de-teek
Van de 25.000 mensen die jaarlijks de ziekte van Lyme krijgen, houden tussen de 1.000 en 2.500 mensen langdurige klachten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) start het onderzoek 'Lymeprospect' om te achterhalen waarom tot tien procent van de patiënten klachten houden na een antibioticakuur. Het is deze week de Week van de Teek. Dit meldt het RIVM. 
 
Het aantal mensen dat jaarlijks, als gevolg van een tekenbeet, de ziekte van Lyme krijgt lijkt te stabiliseren, aldus het RIVM. Desondanks blijft het aantal mensen dat de ziekte krijgt groot. Tot tien procent van de patiënten (tussen de 1.000 en 2.500) houden echter langdurige pijn, vermoeidheids- en concentratieklachten nadat zij een antibioticakuur hebben gehad. Het is onbekend waarom het merendeel van de patiënten geneest terwijl anderen soms wel jarenlang klachten houden. Het onderzoek LymeProspect moet meer duidelijkheid gaan verschaffen. 
 
Patiënten die beginnen met een antibioticabehandeling tegen de ziekte van Lyme kunnen deelnemen aan het onderzoek. Zij moeten dan wel 18 jaar of ouder zijn. Via de huisarts of via tekenradar.nl kunnen zij zich opgeven voor deelname. Deelnemers wordt gevraagd bloed af te geven en gedurende een jaar elke drie maanden een online-vragenlijst in te vullen met vragen over hun gezondheid. Het startschot voor het onderzoek wordt deze week gegeven, omdat het van 13 tot en met 17 april de Week van de Teek is. Tijdens deze week wordt extra aandacht gevraagd voor tekenbeten. Het onderzoek Lymeprospect wordt uitgevoerd door het RIVM, AMC, RadboudUMC en de Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn. 
 
© Nationale Zorggids