Logo_terumo_logo

Terumo, producent van injectienaalden, zegt het slachtoffer te zijn van verdraaiingen en het mengen van feiten en fictie door het tv-programma EenVandaag. De producent zegt dat EenVandaag “selectief citeert uit bepaalde onderzoeken, stukjes informatie in een andere context plaatst en zelfs ronduit onwaarheden verspreidt, waardoor in Nederland nu onterecht het beeld onstaat dat dat medische hulpmiddelen van Terumo niet zouden voldoen aan de veiligheidseisen”.

Het tv-programma zond gisteren een reportage uit over problemen met stens en hartkatheters van Terumo. Een klokkenluider zei in de reportage dat Terumo niet volgens de richtlijnen werkt. “Als van een stent van 800 euro, of een katheter, de direct omsluitende verpakking is beschadigd en je dus niet meer kunt zient of deze nog steriel is, moet je deze afkeuren. Dat gebeurt niet”, aldus de klokkenluider, die jarenlang bij Terumo werkte. EenVandaag concludeerde vervolgens dat Terumo het kwaliteitsbewakingssysteem niet op orde heeft.

Na bestudering van de beelden zegt de producent in een persverklaring dat het tien onjuistheden, foutieve interpretaties of verdraaiingen heeft vastgesteld. “Op geraffineerde wijze worden feiten en onwaarheden zo door elkaar gemengd dat dit tot een onjuist beeld leidt dat vele onwaarheden bevat”, stelt de producent. “Dit zonder recht te doen aan de feiten en intenties van Terumo. Hierdoor worden patiënten, verpleegkundigen en medici onnodig ongerust gemaakt en hebben enkele vaccinatieprogramma's in Nederland mogelijk zelfs hinder ondervonden.”

© Nationale Zorggids