Normal_images

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat 80 procent van de Nederlanders wel eens vergeet om een zonnebril mee te nemen als ze naar een zonnig terrasje gaan. Eén op de zes mannen draagt zelfs nooit een zonnebril. Zonder goede bescherming kan UV-straling permanente schade aan de ogen veroorzaken. Reden voor het Oogfonds om de campagne 'Vergeet je zonnebril niet' te starten. Dit meldt het Oogfonds.

Blootstelling aan overmatige UV-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100 procent UV-bescherming is dan ook essentieel.
 
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: "Bijna iedereen weet dat ze huidproblemen kunnen krijgen als ze zich onbeschermd aan de zon blootstellen, maar bij de meeste mensen is het risico van UV-straling voor de ogen simpelweg niet bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een zonnebril is." De zon hoeft niet warm aan te voelen om je ogen en je huid te beschadigen. UV-straling zie en voel je niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op.
 
Klik hier voor meer informatie over de campagne. 
 
© Nationale Zorggids