Normal_hart_vaat_long_7271_arendjan

De cardiologen van Medisch Spectrum Twente, ZGT en streekziekenhuis Koningin Beatrix gaan de zorg voor patiënten met een hartinfarct verbeteren. Dat doen ze door in de regio Twente en Noord en Oost Gelderland nauwer samen te werken met regionale huisartsen, Ambulance Oost en ambulancedienst Witte Kruis, Netwerk Acute Zorg Euregio en De Hart&Vaatgroep. Dit alles in het kader van het landelijke project NVVC Connect, waarvoor op 23 april het officiële startsein is gegeven. Dit meldt het Medisch Spectrum Twente.

Het acuut hartinfarct is nog steeds een van de meest voorkomende oorzaken van sterfte en invaliditeit in Nederland. Per jaar worden meer dan 27.000 patiënten opgenomen met een acuut infarct. Door goede organisatie van zorg kan de prognose van patiënten sterk worden verbeterd. Uitgangspunt daarbij is een sterke en goed samenwerkende keten: van huisarts en ambulance tot en met dottercentrum en revalidatie. De zorg omtrent het acuut hartinfarct is in Nederland regionaal georganiseerd. Met NVVC Connect wordt op regionaal niveau in kaart gebracht hoe de zorg rondom het acuut hartinfarct is geregeld.

De deelnemende partijen in de regio Twente en Noord en Oost Gelderland hebben een aantal speerpunten benoemd. De komende maanden worden patiënten ervaringen en -voorkeuren bij een acuut hartinfarct door onderzoekers gezondheidswetenschappen van de Universiteit Twente in kaart gebracht. Daarnaast wordt onderzocht hoe deelname van patiënten aan hartrevalidatie bevorderd kan worden. "Niet alle patiënten met een doorgemaakt hartinfarct volgen hartrevalidatie," stelt Gert van Houwelingen, cardioloog in Medisch Spectrum Twente, "want hartrevalidatie heeft een bewezen effect." En daarom maken de cardiologen zich samen met de zorgverzekeraar sterk voor het aanbieden van hartrevalidatie dichterbij de patiënt: door de eerstelijns fysiotherapeuten.
 
© Nationale Zorggids