Logo_download__1_

(Novum) - Het Europees Hof van Justitie stelt dat het permanent weigeren van homo's als bloeddonor mag onder voorwaarden. Dit maakt het hof woensdag bekend. Europese landen moeten echter wel onder meer aantonen dat deze mannen een groot risico hebben om bijvoorbeeld hiv op te lopen. Het College voor de Rechten van de Mens stelt dat de permanente uitsluiting discriminatie is. 

In 2009 stapte een Fransman naar de rechter omdat hij was geweigerd als bloeddonor op grond van zijn seksuele relatie met een man. Frankrijk sluit homo's uit bij bloeddonaties.

Het hof stelt nu dat de Franse rechter onder meer moet nagaan of het hoger risico voor homo's op het krijgen van door bloed overdraagbare infectieziektes en ziekteverwekkers zoals hiv nog steeds bestaat in Frankrijk. Ook moet worden gekeken of er minder belastende technieken bestaan die toch de veiligheid en gezondheid van de ontvanger garanderen.

Volgens het College voor de Rechten van de Mens is permanente uitsluiting van homoseksuele en biseksuele mannen niet meer noodzakelijk voor de veiligheid van de bloedproducten. Het College stelt daarom dat de weigering discriminerend is.