Normal_hangar

Het personeel op de werkplaats van de landmacht in Leusden wordt onvoldoende beschermd tegen de kankerverwekkende chroom-6-verf. Daarom zijn de werkzaamheden gestopt, schrijft minister Hennis aan de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS. 

Uit onderzoek blijkt verder dat bij spuitwerkzaamheden in Volkel, Leeuwarden, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht ook stoffen zijn vrijgekomen die de grenswaarden overschrijden. Op die plaatsen zijn maatregelen genomen. Volgens de minister was er geen sprake van een acuut risico. Zij zegt dat de vijf locaties voldoende waren beschermd door onder andere maskers, zodat de stof niet werd ingeademd of op de huid terecht kwam. “Maar de beschermingsmaatregelen moeten en kunnen wel beter”, schrijft de minister. 

Hennis overweegt om het werk met de giftige verf op bepaalde plekken te verbieden, maar volgens defensie is het gebruik van de verf nu nog onvermijdelijk. Anders bestaat de kans dat vliegtuigen roesten en er vervolgens gevaarlijke situaties ontstaan.

Begin maart werd bekend dat (ex)-medewerkers van Defensie, die minimaal een jaar zijn blootgesteld aan chroom-6 en daardoor ziek zijn geworden, een 'coulancevergoeding' van maximaal 15.000 kunnen verwachten. 

© Nationale Zorggids