Logo_logo_nvwa

Mensen die weten of de illegale en gevaarlijke dieetpillen 2.4-Dinitrophenol (DNP) ook in Nederland worden verkocht, kunnen dat melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat kan ook anoniem. Eerder deze week waarschuwde Interpol al voor de pillen, nadat een 21-jarige Britse vrouw overleed en een Fransman zwaar ziek werd. Dit melden Novum en De Telegraaf. 

De Britse vrouw overleed nadat ze vermoedelijk acht pillen had ingenomen, vier keer de dodelijk dosis. Daardoor sloeg haar stofwisseling volledig door, waardoor het eigen lichaam opbrandde. Interpol waarschuwt nu in 190 landen voor de pillen. “DNP is sowieso gevaarlijk, maar het risico wordt nog eens vergroot door het feit dat het vaak illegaal wordt gemaakt”, aldus Interpol.

Na een screening van NVWA zijn geen Nederlandse (internet)verkopers gevonden van de pillen. Maar omdat het hier gaat om handel die plaats zou vinden in het illegale circuit roept de NVWA consumenten op het te melden als zij weten waar middelen met de verboden stof DNP toch worden verkocht. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen gedaan, aldus een woordvoerder donderdag. 

© Nationale Zorggids