Normal_ooglens

Slecht schoongemaakte zachte lenzen zijn een broeinest voor bacteriën. Honderden mensen die zulke lenzen dragen en slecht reinigen belanden in het ziekenhuis met hoornvliesontstekingen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Ziekenhuizen zien een stijgende trend. Vorig jaar kwamen er bij het VUmc in Amsterdam ongeveer tachtig gevallen binnen. Vorige maand waren dat binnen twee weken al vijf. “En dit is het topje van de ijsberg. Wij krijgen als academisch centrum de ernstige gevallen, daar komen al die mensen die zich bij de huisarts of het streekziekenhuis melden nog bij", zegt oogarts Ype Henry.

Volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam kopen mensen steeds vaker hun lenzen via internet, zonder duidelijk advies over de juiste manier van reinigen. Patiënten lopen een grote kans op hoornvliesontsteking als zij hun zachte lenzen niet met speciale vloeistof reinigen en nooit het bewaarbakje uitkoken.

Vooral door de zachte lens ontstaan er veel bacteriën bij een slechte schoonmaakbeurt. De Faber zegt dat kleine wondjes in het hoornvlies, die bijvoorbeeld ontstaan door een zandkorreltje, niet herstellen als er een zachte lens overheen wordt geplakt. Bacteriën hebben dan vrij spel.

© Nationale Zorggids