Normal_zonnebank__2_

Ongeveer 7000 mensen hebben zich laten controleren op huidkanker tijdens de Nationale Huidkankerdag, afgelopen zaterdag. De dag is in het leven geroepen omdat er de laatste jaren het aantal mensen met huidkanker is toegenomen. Dit meldt de NOS.

Dermatologen waarschuwen tegen de gevaren van de zon. Volgens hen komt de ziekte vaker voor door onder andere slecht insmeren en het gebruik van zonnebanken. Een andere oorzaak van de toename is de vergrijzing. Toen de ouderen van nu opgroeiden, was er nog nauwelijks aandacht voor de gevaren van de zon.

Volgens dermatologenvereniging NVDV komen er ieder jaar 53.000 gevallen van huidkanker bij. Tijdens de Nationale Huidkankerdag controleerden dermatologen met het blote oog op moedervlekken en andere vlekken, zegt het VUmc. Verspreid over het landen konden de mensen zich bij meer dan 200 dermatologen controleren. Mensen maakten massaal gebruik van de dienst. Zo was het Emmer ziekenhuis al een halfuur na de start van de inschrijving volgeboekt. 

Om het aantal gevallen van huidkanker terug te drinken, pleitte de NVDV onlangs voor een verbod op het verkoop van zonnebank aan particulieren. Branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen vond dat niet de juiste oplossing

© Nationale Zorggids