Normal_broodje_gezond_voeding_voedsel_eten_boterham_lunch_horecagids_nhg_1907

De behandeling van ondervoede patiënten in het ziekenhuis door diëtisten levert jaarlijks veel op. De behandeling van ondervoede patiënten met kanker in het maag-darmstelsel levert bijvoorbeeld 4 tot 42 miljoen op. En de baten van de behandeling van ondervoeding bij oudere ziekenhuispatiënten kunnen zelfs oplopen tot 78 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het OHDAZ (Overleg Hoofden Diëtetiek Academische Ziekenhuizen) en de NVD (Nederlandse Vereniging van Diëtisten). Dit meldt SEO Economisch Onderzoek. 

Individuele dieetbehandeling door diëtisten in het ziekenhuis resulteert bij patiënten met verschillende aandoeningen in een verbetering van de kwaliteit van leven, een daling van het zorggebruik en een afname in sterfte. Daarnaast daalt het aantal valincidenten bij ondervoede oudere patiënten bij een adequate behandeling door de diëtist. Een groot deel van de totale baten komen door een toename in de kwaliteit van leven en een afname in sterfte bij de patiënten zelf terecht. 

Voor elke euro die besteed wordt aan diëtetiek voor deze patiënten krijgt de maatschappij 3 tot 23 euro (kanker in maag-darmstelsel of longkanker), 2 tot 5 euro(hoofd-halskanker) en 1 tot 2 euro (ondervoede oudere ziekenhuispatiënten) terug. Diëtetiek in het ziekenhuis is dus kosteneffectief. Het belang van individuele dieetbehandeling bij ondervoede patiënten wordt verder onderstreept doordat uit eerder SEO-onderzoek is gebleken dat ondervoeding leidt tot een langere ligduur in het ziekenhuis, extra ziekenhuiskosten voor de behandeling van de patiënten en sneller overlijden. De belasting- en premiebetalers betalen voor de kosten van de behandeling door de diëtist. SEO Economisch Onderzoek beveelt aan om het systeem van vergoedingen zo in te richten dat ziekenhuizen ook een financiële prikkel hebben om diëtetiek aan te bieden.

© Nationale Zorggids