Normal_radboud

Kleine biologisch afbreekbare capsules van eiwitten kunnen anti-kankermedicijnen gericht en in hoge concentratie op de plek van een tumor krijgen. Hiermee blijft de schade aan gezond weefsel beperkt en zijn de medicijnen succesvoller in het aanvallen van de tumorcellen dan medicijnen zonder capsule. Dat stelt biochemicus Etienne van Bracht van het Radboudumc. Hij promoveert vandaag aan de Radboudumc, zo meldt dit ziekenhuis. 

Tumorcellen delen en vermenigvuldigen zich snel. Met behulp van anti-kankermedicijnen wordt dit proces vertraagd. Het nadeel hieravn is dat deze medicijnen ook gezonde cellen vernietigen. Dit heeft bijvoorbeeld haaruitval en misselijkheid tot gevolg. Dit is te verhelpen door ervoor te zorgen dat de medicijnen alleen bij de tumor terecht komen en niet elders in het lichaam. Een manier hiervoor is om de medicijnen te voorzien van afweerstoffen die gericht binden aan signaalstoffen die specifiek, of in sterk verhoogde mate, door tumorcellen worden gemaakt.

Van Bracht: “In het laboratorium werkt het allemaal naar wens. We kunnen onze capsules zo maken dat ze effectief binden aan de tumorcellen en makkelijk door het celmembraan heen kunnen dringen. Een volgende stap is om te onderzoeken of we een werkzame combinatie kunnen maken van afweerstoffen en cel-penetrerende eiwitten op dezelfde capsule. Wat ook nog een uitdaging blijft is dat de capsules eigenlijk te snel uit het lichaam worden gezuiverd door de lever en de milt. Het lichaam ziet de eiwitcapsules toch als lichaamsvreemd materiaal. Voordat we het gebruik van deze capsules bij de mens kunnen gaan onderzoeken, moeten we dat probleem dus nog oplossen.” 

© Nationale Zorggids