Normal_vumc

Het wetenschappelijke onderzoek onder 30.000 vrouwen in de aanloop naar het nieuwe bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is per direct stilgelegd. Aanleiding zijn de verzwegen zakelijke belangen van klinisch patholoog en hoogleraar in het VUmc Chris Meijer. Dit meldt NRC Handelsblad.

Vanaf april 2016 start een nieuw bevolkingsonderzoek dat is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad in 2011. Dat advies leunt sterk op wetenschappelijk werk van Meijer. Ook in zijn wetenschappelijke publicaties meldde Meijer zijn belangen niet. De man bezat jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience dat een product voor zelfafname maakte en hij promootte de spuit op congressen. Meijer is ook mede-eigenaar van biotechbedrijf Diassay. Dat bedrijf maakt twee virustests die de Gezondheidsraad adviseerde. Meijer zegt dat hij Diassay ziet als een privézaak en Delphi Bioscience als een belegging. 

Op dit moment wordt er bij het bevolkingsonderzoek alleen gescreend op afwijkende cellen. Vanaf april 2016 zou getest worden of vrouwen het virus hebben dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Ook kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen en dat opsturen naar een laboratorium voor onderzoek. Via een 'Improve-studie' zou getest worden of het uitstrijkje dat vrouwen zelf opsturen een bezoek aan de huisarts overbodig maakt.

Momenteel onderzoeken de Gezondheidsraad en het VUmc de zakelijke belangen van Meijer. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen precies zijn voor het nieuwe bevolkingsonderzoek.

© Nationale Zorggids