Normal_bloed23454

Een student uit New York heeft een gel ontwikkeld die een bloeding binnen twaalf seconden moet stelpen. De gel maakt pleisters en verband wellicht overbodig. Dat meldt Trouw.

Joe Landolina, student biomedische wetenschappen ontwikkelde de gel in de laboratoria van de wijngaard van zijn grootouders. Daar had de 22-jarige Landolina op jongere leeftijd al geëxperimenteerd met polymeren, lange moleculen die ontstaan door een aaneenschakeling van kleine moleculen. Hij bedacht dat als polymeren zich gingen gedragen als huidcellen, dan zou dat bloedingen erg snel kunnen stelpen.

“Je hebt best veel scheikunde nodig om ervoor te zorgen dat alles in balans is in een goede wijn", zegt de student. Hij ziet veel voordelen van zijn gel, die bekend staat onder de naam Vetigel. Het kan mogelijk levens redden. "Stel je voor dat je soldaat bent op een slagveld. Je wordt in je been geschoten en de kogel scheurt de slagader in je dijbeen. De bloeding is extreem gevaarlijk en kan ervoor zorgen dat je binnen drie minuten overlijdt. Zelfs als een arts je snel bereikt, kost het vijf minuten of meer om de bloeding te stoppen.”

Vetigel wordt deze zomer voor het eerst geleverd aan dierenartsen in de Verenigde Staten. Landolina wil het product ook in Europa aan de man brengen. Het is de bedoeling dat mensen over een paar jaar van het product gebruik kunnen maken. De student denkt dat hij het middel binnen een jaar kan testen op mensen. "Ons doel is dat dit in iedere ambulance, in iedere soldatentas en in iedere handtas van moeders komt te liggen”, zegt hij. 

© Nationale Zorggids