Logo_umcg

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen wordt in de loop van vrijdagmiddag een patiënt binnen gebracht die mogelijk besmet is met ebola. Dat meldt het UMCG. Vrijdag zullen direct testen worden uitgevoerd. De uitslagen daarvan zijn in de loop van zaterdag bekend. Dat meldt RTV noord.

Het UMCG is één van de Nederlandse ziekenhuizen waar ebolapatiënten opgevangen kunnen worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakte gisteren bekend dat Universitair Medische Centra (UMC’s) en het Calamiteitenhospitaal nog steeds voldoende voorbereid zijn om eventueel patiënten met ebola te kunnen opvangen en verzorgen.

In oktober 2014 bezocht de inspectie de UMC’s en het Calamiteitenhospitaal om te beoordelen of zij daar voldoende op voorbereid zijn. Nu heeft de inspectie ze nog eens bezocht om te zien of de alertheid en voorbereidingen op het opvangen van ebolapatiënten op peil blijven. Dat is het geval.

Vandaag werd bekend dat onderzoekers van de universiteit van Harvard een nieuwe supersnelle test hebben ontwikkeld die net zo betrouwbaar blijkt te zijn als bestaande tests om ebola vast te stellen. Na een paar minuten is al duidelijk of iemand ebola heeft of niet. Bij de huidige tests kan het dagen duren voordat de uitslagen beschikbaar zijn. 

© Nationale Zorggids