Normal_menstruatie

Vrouwen met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie moeten niet thuis blijven wachten tot hun klachten overgaan, maar bij de huisarts aan de bel trekken. Na een behandeling op maat door de huisarts en/of gynaecoloog kunnen zij weer zonder beperkingen hun leven leiden. Daarvoor pleit professor dr. Marlies Bongers, gynaecoloog van het Máxima Medisch Centrum, zo meldt dit ziekenhuis.

Bongers werd eind juni benoemd tot hoogleraar aan Maastricht Universitair Medisch Centrum. In ons land is zij nu de eerste vrouwelijke hoogleraar in de algemene gynaecologie. Vanuit haar nieuwe, vooraanstaande functie wil zij het probleem van hevige en pijnlijke menstruaties zo breed mogelijk onder de aandacht gaan brengen. "Anno 2015 vind ik het onthutsend dat zelfs in een modern land als Nederland de drempel voor vrouwen nog zo hoog is om met deze klachten naar de dokter te gaan. Veel vrouwen schamen zich voor hun bloedverlies en denken: het hoort erbij, ik wacht wel tot ik in de overgang kom en de klachten vanzelf verdwijnen. Ondertussen nemen ze op de koop toe dat de kwaliteit van hun drukke leven ernstig wordt beperkt. Veel vrouwen zijn chronisch vermoeid als gevolg van bloedarmoede, durven uit schaamte de deur niet meer uit of plannen hun afspraken bewust buiten de menstruatieperiode om. Erg jammer en ook nergens voor nodig. Abnormaal bloedverlies is goed te behandelen", zegt de gynaecoloog, die in 2010 en 2012 werd uitgeroepen tot landelijk Toparts.

De gynaecoloog gaat in Maastricht een dag in de week wetenschappelijk onderzoek doen. "Veel vragen wachten nog op een antwoord. Bijvoorbeeld: waarom heeft de ene vrouw meer bloedverlies dan de ander? Waarom krijgt de een vleesbomen en de ander niet? Waarom groeien ze niet bij alle vrouwen even hard en komen ze soms op een andere plek terug, nadat je ze hebt verwijderd? Maastricht heeft heel veel kennis en een prachtig laboratorium. Voor mij is dit een uitgelezen kans om hierbij aan te haken."

© Nationale Zorggids