Normal_rups

De eikenprocessierups kan de komende dagen voor meer overlast zorgen. Omdat het vanaf vandaag al tropisch warm is, gaan de rupsen lager in de boom of zelfs op de grond zitten. Als de mens in aanraking komt met de rups, kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat meldt De Telegraaf.

“Hoewel de eikenprocessierups een warmteminnend beest is kan het ook te warm worden. De rupsen kunnen maximaal 30 graden verdragen in hun nesten”, aldus het Kenniscentrum Eikenprocessierups. "Volgens de huidige weersverwachtingen gaan we daar de komende dagen ruimschoots boven komen.” Daar komt bij dat de rupsen moeilijker te bestrijden zijn als ze op grond verblijven in plaats van in de bomen.

Wanneer iemand in aanraking komt met de haartjes van de rups, kan dat leiden tot een branderig gevoel, huidirritatie, ontstekingen en in het ergste geval zelfs tot blindheid. Als mensen klachten ondervinden door de eikenprocessierups, dan is het advies om de huid of ogen te spoelen met water en vervolgens schone kleren aan te trekken. Bij allergische reacties kan het beste naar het alarmnummer (112) gebeld worden, adviseert het Rode Kruis.

© Nationale Zorggids