Normal_frisdrank

96 procent van alle Nederlanders drinkt wel eens frisdrank en ruim 30 procent daarvan is light. Opmerkelijk is dat 78 procent van de frisdrankdrinkers het aantal calorieën in een light frisdrank te hoog inschat. Een light en ook zero frisdrank bevat nauwelijks calorieën, vaak zelfs helemaal geen. Dit is één van de uitkomsten het Nationaal Frisdrankonderzoek 2015, meldt de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS).

Raymond Gianotten, directeur FWS over light frisdranken: "Voldoende drinken is essentieel voor je lichaam. Als je een lekker drankje wilt met minder of geen calorieën is, naast water uiteraard, light of zero frisdrank een uitstekende keuze. Een light frisdrank bevat namelijk in veel gevallen nul calorieën. Deze bewustwording willen we graag bij consumenten verder vergroten. Voorlichting geven en het promoten van de light categorie speelt tevens een grote rol in onze ambitie om eind 2020 tien procent minder calorieën via frisdranken op de markt te zetten." 

Net als in 2011 kiest de frisdrankdrinker nog altijd het vaakst voor een cola regular of een cola light. Bij mannen staan cola regular (35 procent), cola light (19 procent) en ijsthee regular (9 procent) respectievelijk op plaats één, twee en drie. Bij vrouwen bestaat de top drie uit dezelfde dranken, maar met een andere volgorde: cola light (24 procent), cola regular (20 procent) en ijsthee regular (12 procent).

Frisdrank wordt vaak gedronken omdat het lekker is (71 procent) omdat het verfrissend is (46 procent) en omdat het de dorst lest (28 procent). Thuis blijft cola regular favoriet, gevolgd door cola light en ijsthee. Op het terras is juist ijsthee favoriet. 

© Nationale Zorggids