Normal_teken_teek_ziekte_lyme

Het aantal mensen met tekenbeten is dit jaar gestegen ten opzichte van vorige jaren. Naar verwachting worden deze maand een half miljoen mensen gebeten door een teek. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, meldt het Algemeen Dagblad.

In juni werden 25.000 mensen gebeten en dat is ruim veertig procent meer dan vorig jaar in juni. Ook in mei lag het aantal tekenbeten flink hoger ten opzichte van een jaar eerder. Een mogelijke verklaring is de toename van het aantal muizen in Nederland, stelt het RIVM. Teken zuigen graag het bloed uit muizen en gebruiken dat bloed om verder te leven of om eitjes te kunnen leggen.

Een tekenbeet is gevaarlijk omdat mensen er ziek van kunnen worden. “2 procent van de mensen met een tekenbeet krijgt de ziekte van Lyme'', zegt Kees van den Wijngaard van het RIVM. “Het is de komende periode belangrijk dat mensen die buiten in de natuur zijn geweest hun lichaam controleren op teken.'' De bacterie richt zich dan op het zenuwweefsel, gewrichten, huid en heel soms het hart. Teken komen vooral voor in bossen, duinen, heidegebieden en beschutte weilanden.

Het RIVM doet samen met het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn onderzoek naar tekenbeten. 

© Nationale Zorggids