Normal_vaccinatie_prik_2534
Er moet een speciaal rijksinentingsprogramma komen voor 65-plussers. Hiervoor pleit ouderenorganisatie Unie KBO. De ouderen zouden in dit programma, net als kinderen, preventief ingeënt  moeten worden tegen veelvoorkomende ziekten. De Unie KBO wil dat hepetitis A, gordelroos, kinkhoest en pneumakokken (kan tot longontsteking leiden) opgenomen worden in het vaccinatieprogramma. Dit meldt de Volkskrant. 
Met het voorstel loopt de grootste ouderenorganisatie van Nederland voor op een rapport van de Gezondheidsraad dat later dit jaar verwacht wordt. Reden om nu al te pleiten voor het inentingsprogramma is dat de organisatie de 'partijen nu al op scherp wil zetten'. 
 
Uit recent onderzoek van het UMC Utrecht onder 85000 Nederlanders is gebleken dat een vaccinatie tegen pneumokokken preventief werkt. Door de inenting werden longontstekingen bij ouderen voorkomen. De onderzoekers concluderen daarnaast dat bij preventieve inenting het aantal ziekenhuisopnames vanwege longontsteking zou halveren. Dit betekent dat een inentingsprogramma kosteneffectief is, aldus de Unie KBO. De organisatie stelt daarnaast dat ouderen in andere West-Europese landen ook al ingeënt worden tegen infectieziekten.
 
© Nationale Zorggids