Normal_implantaat

Vrouwen bij wie de omstreden PIP-borstprotheses zijn geplaatst gaan schadeclaims indienden bij vier Nederlandse ziekenhuizen en privéklinieken. De ziekenhuizen en klinieken worden aansprakelijk gesteld voor het plaatsen van ongeschikte siliconen. Dit vertelt SAP Advocaten tegen het Algemeen Dagblad. 

SAP Advocaten stapt namens de vrouwen naar de rechter. Ziekenhuizen en verzekeraars weigeren tot nu toe aansprakelijkheid te erkennen. Volgens de ziekenhuizen en verzekeraars kunnen ziekenhuizen en artsen niet redelijkerwijs aansprakelijk gesteld worden voor medische hulpmiddelen die gebrekkig zijn. Dit zou staan in een wetsclausule waar zij zich op beroepen. Deskundigen stellen echter dat deze clausule gedateerd is. 
 
De implantaten van de Franse producent PIP hadden een verhoogd risico op scheuren en lekken. De implantaten werden gevuld met illegale siliconen met industriële gel, in plaats van medische siliconen. Vrouwen bij wie de siliconenresten in het lichaam verspreid zijn ondervinden hier ernstige gezondheidsklachten van. Het materiaal veroorzaakt ontstekingen, gewrichtspijn, vermoeidheid, verstopte lymfeklieren en een verhoogd risico op auto-immuunziekten. Naar schatting hebben 1100 tot 1400 vrouwen in Nederland de implantaten gekregen. De producent PIP en de Nederlandse importeur Rofil zijn failliet. De slachtoffers kunnen daardoor nergens meer hun schade verhalen. 
 
© Nationale Zorggids