Normal_hiv__2_

De chronische ziekte hiv is nog steeds een taboe op de werkvloer. In Nederland werken ruim 17.000 mensen met hiv, maar uit angst voor negatieve reacties vertellen deze mensen dat niet aan hun collega's. Wetenschappers Kai Jonas en Martijn Bruil presenteren deze week hun onderzoek 'Stigma hiv op de werkvloer' tijdens de internationale AIDSimpact conferentie. Dat meldt Trouw.

Door de combinatietherapie is aids niet langer meer een dodelijke, maar een chronische ziekte. In Nederland weten ruim 19.000 mensen dat ze besmet zijn, van wie 92 procent tot de beroepsbevolking behoort. "Mensen voelen zich onveilig om te vertellen dat ze hiv hebben", zegt Kai Jonas. "Dat heeft invloed op hun prestaties. En mensen zonder het virus die geen collega's met hiv kennen, voelen zich ongemakkelijk om met iemand die het virus heeft, te werken. Ze willen er dan meer over weten. Ook vinden ze dat geïnfecteerden meer gezondheidszorgpremie moeten betalen. Dat ze korter leven, denken ze ook."

De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek aantoont hoe groot het taboe op hiv op de werkvloer nog is, want ook homoseksuelen, lesbische vrouwen, transgender en hiv-positieven kennen geen collega's met hiv op het werk. Juist van hen zou je dat wel verwachten.

De 50-jarige Corina Vermeulen, geïnfecteerd met hiv, vertelde het wel aan haar collega's bij de politie. Maar ze begrijpt goed dat anderen het niet snel durven te vertellen. "Het is ondertussen een chronische ziekte, maar het blijft een seksueel overdraagbare aandoening", zegt Vermeulen. "Dat je herpes hebt, ga je ook niet zo snel zeggen."  

© Nationale Zorggids