Normal_aangifte

Als het aan een Kamermeerderheid ligt, dan moeten slachtoffers van seksueel geweld sneller aangifte kunnen doen. Daarom hebben VVD en PvdA Kamervragen hierover gesteld aan minister Van der Steur van Justitie. Dat meldt NRC. 

Onlangs beschreven Rosa Timmer van het Dagblad van het Noorden en Hadjar Benmiloud van Metro hun ervaringen bij het doen van aangifte nadat ze te maken hebben gehad met een zedendelict. Zij hadden af en toe het gevoel dat ze niet serieus genomen worden door de politie.

Na een informerend gesprek geeft de politie iemand die aangifte wil doen twee weken bedenktijd. De politie is van mening dat het psychologisch zwaar kan zijn om tot in detail in de rechtszaal te spreken over het voorval. Ook stelt de politie bijvoorbeeld vragen naar de kleeddracht van de vrouwen. Volgens het CBS zou een derde van de meldingen uitmonden in een aangifte.

De politie vindt het geen goede zaak dat slachtoffers van een zedendelict uiteindelijk geen aangifte doen. Het doet PvdA-Kamerlid Marith Rebel denken Bill Cosby, die van verkrachting werd beschuldigd. “Hoe lang duurde het niet voordat zijn slachtoffers serieus werden genomen? Als je het zeker weet, moet je meteen aangifte kunnen doen”, aldus Rebel.  

© Nationale Zorggids