Normal_condoom_soa_seks

Een soa-test voor mensen die aan een partnerruil doen, zou gratis moeten zijn. Op die manier zouden de zogenoemde 'swingers' zich vaker laten testen. Daarvoor pleit Laura Spauwen van de GGD Zuid-Limburg, die onderzoek heeft gedaan naar risicogedrag als gevolg van drugsgebruik onder swingers in Limburg. Dat meldt NU.nl

Uit haar onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de swingers soms drugs gebruikt tijdens swingersfeesten. Dertien procent van de swingers heeft een soa, zegt Spauwen. Onder invloed van drugs doen zij dingen waardoor een groter risico hebben op een soa.

Spauwen liet 147 mannen en 142 vrouwen vragenlijsten invullen. Ze zag bij vrouwen een verband tussen drugsgebruik en soa's, bij mannen niet. "Onder invloed van alcohol en drugs doe je blijkbaar toch meer en andere dingen dan je van tevoren van plan was. Seks met meer partners, geen condooms gebruiken, langer seks hebben”, aldus Spauwen. Zij legt uit dat hierdoor de kans groter is dat weefsel beschadigt en dus ook de kans op een soa.

Dat ze geen verband vond bij mannen, zou kunnen komen omdat de onderzoeksgroep te klein was of omdat de mannen mogelijk sociaal wenselijke antwoorden hebben gegeven. 

© Nationale Zorggids