Logo_images__4_

De afdeling Geriatrie van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) is een geheugenpolikliniek voor anderstaligen gestart. Deze polikliniek is speciaal voor patiënten die de Nederlandse taal niet machtig zijn en te maken hebben met (tekenen van) geheugenverlies. Dit meldt het GHZ.

Voor deze mensen is een aangepaste dementietest ontwikkeld: de Cross Culturele Dementiescreening. De test wordt met behulp van een computer uitgevoerd. Vooralsnog is de test beschikbaar in het Turks, Marokkaans-Arabisch, Marokkaans-Berbers, Surinaams en Hindoestaans. De eerstvolgende talen die daar aan toegevoegd worden zijn Chinees en Moluks.
 
Patiënten hoeven niet te kunnen lezen en schrijven, maar moeten wél een Nederlands sprekende begeleider meenemen. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn. Tijdens het spreekuur wordt niet alleen het geheugen getest, maar ook lichamelijk onderzoek gedaan. Het polikliniek bezoek duurt ongeveer een dagdeel. Na afloop ontvangen patiënten de eerste uitslagen. Patiënten hebben een verwijzing van de huisarts nodig om een afspraak te maken.
 
© Nationale Zorggids