Normal_schippers

Nederland gaat in het najaar van 2016 de top van de Global Health Security Agenda organiseren. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid gezegd tijdens de editie van dit jaar, die in Zuid-Korea is georganiseerd. Dat meldt de NOS.

Tijdens de bijeenkomst is er aandacht voor de gevaren van infectieziekten. President Obama van Amerika heeft het initiatief genomen tot de Global Health Security Agenda met als doel op internationale schaal uitbraken van infectieziekten te bestrijden en te voorkomen. Een gecoördineerde internationale en structurele aanpak is vereist, omdat door intensief handel- en reisverkeer het risico op verspreiding van infectieziekten fors is toegenomen. Deelnemers aan de top proberen tot een gezamenlijke aanpak te komen.

Door verkeerd gebruik van antibiotica dreigen er steeds meer bacteriën resistent te worden. Nederland heeft een leidende rol als het gaat om antibioticaresistentie. Mocht er niks aan de antibioticaresistentie gedaan worden, dan zijn infectieziekten als long- en blaasontstekingen in de toekomst mogelijk dodelijk.

Schippers heeft daarom met een groep landen afspraken gemaakt over de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Wat die afspraken concreet inhouden, is nog onduidelijk.

© Nationale Zorggids