Normal_thoraxfoto

Syrische vluchtelingen worden in het vervolg niet meer direct bij aankomst in Nederland gescreend op tuberculose. Minister Schippers verandert het beleid. Het aantal binnenkomende vluchtelingen is zo groot, dat niet iedereen direct gescreend kan worden. Alleen mensen afkomstig uit risicolanden worden daarom nu meteen gescreend. Dit meldt de NOS. 

Een van die risicolanden is Eritrea bijvoorbeeld. Hier komt veel tuberculose voor en dus wordt er van de mensen afkomstig uit dit land wel gelijk een thoraxfoto gemaakt. De screening voor Syriërs wordt dus opgeschort. In Syrië komt ongeveer drie keer zo veel tbc voor als in Nederland, maar het totale aantal besmettingen is nog steeds klein. In Nederland hebben 6 tot 7 op de 100.000 mensen tbc. Ongeveer 75 procent van deze zieken zijn asielzoekers, vluchtelingen en migranten. In Eritrea komt veel meer tbc voor. Waar in Syrië ongeveer 20 op de 100.000 mensen de ziekte heeft, zijn dat er in Eritrea 90 op de 100.000. "De afgelopen jaren zijn er 11.000 thoraxfoto's van Syrische asielzoekers gemaakt", vertelt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM. "Een van die foto's was afwijkend." 
 
De vaccinaties leiden niet tot problemen. Vluchtelingen die 19 jaar of jongeren zijn kunnen alle vaccinaties uit het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma krijgen. Tot de oorlog kende Syrie echter een goed eigen vaccinatieprogramma. Omdat van de kinderen tot 5 jaar vaak niet bekend is of ze vaccinaties hebben gehad, heeft de WHO in de vluchtelingenkampen vaccinaties tegen polio en mazelen gegeven. 
 
© Nationale Zorggids