Normal_geld_stijging_omhoog

Het prijskaartje van een behandeling mag nooit de doorslag geven bij de zorg aan patiënten. De optimale behandeling moet leidend zijn. Dat blijkt uit een rondgang van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) onder ruim 1.300 artsen, meldt De Telegraaf. 

De FMS stelde vragen aan medisch specialisten over dit onderwerp vanwege de discussie die er momenteel is rondom behandelingen met dure geneesmiddelen. Uit de rondgang blijkt dat artsen 'gewoon' de richtlijnen volgen en de optimale behandeling aanbieden. Een kwart van hen geeft echter aan zich bezwaard te voelen door de kosten die de behandeling met zich meebrengt, maar ze hebben nog nooit een patiënt om die reden een behandeling onthouden.

De FMS stelt dat artsen zich niet onder druk laten zetten door hoge kosten van bepaalde dure medicijnen. Wel maakt het zorgpersoneel zich zorgen om de hoge kosten en de druk die het legt op het budget van ziekenhuizen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) sprak vorige week al haar zorgen uit om de alsmaar stijgende kosten voor dure geneesmiddelen. De kosten van deze medicijnen zijn de laatste jaren met tien procent gestegen.

De NVZ, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vinden dat het huidige financieringssysteem van dure medicijnen moet veranderen. In een gezamenlijke brief aan minister Schippers van Volksgezondheid hebben zij haar daarom gevraagd om randvoorwaarden te creëren. 

© Nationale Zorggids