Normal_rookverbod

Clean Air Nederland wil een verbod op roken op eigen balkon en in de tuin. Het verbod moet gaan gelden als buren last hebben van de rook. De antirokersclub bereidt een rechtszaak voor, meldt het Algemeen Dagblad.

Clean Air Nederland zoekt nog naar een casus waarmee het een goede kans maakt bij de rechter. Een sterk voorbeeld is belangrijk. “Ik denk meteen aan een bejaarde vrouw die ziek wordt in haar eigen flat, omdat haar onderbuurman continu sigaren zit te roken op zijn balkon'', zegt voorzitter Tom Voeten. “Of flatbewoners die roken op een balkon naast de slaapkamer van de baby van de buren. Dat vind ik bijna misdadig.''

In het Burgerlijk Wetboek staat dat buren elkaar niet tot last mogen zijn ‘door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen’. De klager moet echt kunnen laten zien dat de buren onrechtmatig handelen. Michiel Vols, docent rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen, verwacht dat het voor de klager moeilijk aan te tonen is. “Als iemand longkanker heeft, komt dat dan door zijn rokende buurman, of rookte hij ook mee in het café?”

© Nationale Zorggids