Normal_urticaria

Chronische urticaria verpest het leven van vele patiënten en drijft hen soms tot wanhoop. Vandaag, op Wereld Urticaria Dag, wordt daarom op diverse plaatsen in Nederland aandacht gevraagd voor de huidziekte urticaria, ook wel netelroos genoemd.

Urticaria is een ingrijpende en belastende huidziekte, die gepaard gaat met extreme jeuk, een rode gezwollen huid en pijnlijke galbulten. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van urticaria. Jaarlijks worden circa 12.000 mensen gediagnosticeerd met de chronische vorm van urticaria. De ziekte heeft vaak grote impact op de kwaliteit van leven. Patiënten gaan vaak een lange lijdensweg tegemoet omdat het lang duurt voordat de juiste diagnose wordt gesteld. De oorzaak van (chronische) urticaria is in de meeste gevallen niet bekend: er kunnen duizend en één oorzaken zijn.

Nederland maakt kennis met urticaria
Tijdens Wereld Urticaria Dag wil het patiëntenplatform Nederland laten kennismaken met urticaria en de impact op de kwaliteit van leven van patiënten. Vandaag wordt in diverse steden aandacht gevraagd voor de huidziekte door een campagneteam, en via Instagram met een speciale hashtag, namelijk #[cactus][roos] met emoticons: www.instagram.com/urticarianl. Ook het Erasmus MC, VUmc, UMC Groningen en het UMC Utrecht besteden vandaag extra aandacht aan urticaria met een speciale poli, voorlichtingsbijeenkomsten en lezingen. De deelnemende ziekenhuizen, met allemaal een eigen programma, openen hun deuren om belangstellenden te informeren over de symptomen van de ziekte, de behandelingen en over leven met urticaria.
 
Patiëntenplatform Urticaria 
Urticariapatiënten kunnen sinds juni dit jaar terecht op het online patiëntenplatform, www.urticaria.nl voor informatie en voorlichting over de ziekte. Het platform is een samenwerking tussen patiënten, mantelzorgers en medisch specialisten, zoals dermatologen en allergologen.
 
© Nationale Zorggids