Normal_brandwond

Een nieuwe biologische pleister van gekweekte eigen huidcellen kan ervoor zorgen dat littekens worden voorkomen. Er treden daarnaast geen afstotingsreacties op bij de eigen huid. Dat blijk uit onderzoek van het VUmc in Amsterdam en brandwondencentra in Groningen, Rotterdam en Beverwijk, meldt de NOS. 

Normaal gesproken leiden huidtransplantaties bij patiënten met ernstige brandwonden tot littekens, die vervolgens gaan jeuken en de soepelheid van de huid beperken. Dat kan erg vervelend zijn voor de patiënt.

In de nieuwe methode nemen de onderzoekers een stukje gezonde huid weg, waar ze vervolgens de opperhuidcellen uit halen. In een kweekbakje vermeerderen en delen de cellen zich. Na een kleine twee weken zijn er genoeg cellen om een biologische pleister te produceren. De pleister die ontstaat wordt over de getransplanteerde huid gelegd.

Uit het onderzoek bleek dat veertig patiënten beter genazen door de pleisters. Wonden herstelden sneller en littekens leverden minder hinder op. Ook het litteken van de patiënt ging meer lijken op de huidskleur.

© Nationale Zorggids