Normal_schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid moet het Erasmus MC in Rotterdam 235,9 miljoen euro betalen. Het ministerie is de steun voor nieuwbouw van het ziekenhuis niet nagekomen en moet daarom miljoenen euro’s aan schadevergoeding uitkeren. Dat is de conclusie van een bindend onderzoek van advocatenkantoor Nauthadutihl, meldt Trouw.

Schippers stuurde het rapport vorige week naar de Tweede Kamer. Het Erasmus MC kende in 2008 problemen met de financiering van de nieuwbouw. Er was 505 miljoen euro beschikbaar, terwijl de goedkoopste offerte 854 miljoen euro bedroeg. Uiteindelijk ging de offerte omlaag naar 773 miljoen euro door aanpassing van de bouwplannen. Toenmalig minister Ab Klink zegde het ziekenhuis vervolgens honderd miljoen euro toe. Door een garantieregeling komt het uiteindelijke bedrag een stuk hoger uit.

Schippers bepaalde vorig jaar in september dat het plan zou neerkomen op staatssteun. De bewindsvrouw schrapte daarom de steun voor het Rotterdamse ziekenhuis. Toen is overeengekomen om een schadevergoeding te laten vaststellen. Die komt dus uit op 235,9 miljoen euro.

© Nationale Zorggids