Normal_breast_exam__series_of_16___15_

Bij vrouwen die in één operatie een borstreconstructie ondergaan, treden vaker complicaties op dan bij vrouwen waarbij reconstructie in twee operaties gebeurt. Dit blijkt uit de tussentijdse analyse van de onderzoeksgegevens van de ‘Breast Reconstruction In One Stage’ studie (BRIOS). Aan de studie, die gestart is in april 2013, doen acht ziekenhuizen en 140 vrouwen mee. Dit meldt het VUmc.

In de ‘Breast Reconstruction In One Stage’ studie (BRIOS) worden twee reconstructietechnieken vergeleken. Bij de ‘één-staps-methode’ worden een implantaat en een collageen matrix geplaatst. Bij de methode die in twee operaties uitgevoerd wordt, wordt eerst het borstklierweefsel verwijderd. Pas in een tweede operatie wordt een borstimplantaat geplaatst.

De eerste resultaten laten nu zien dat er in de groep met de één-staps-methode meer complicaties optreden direct na de operatie. Het percentage aan de behandeling gerelateerde medische complicaties bij de één-stap-methode was 38,5 procent, het percentage medische heroperaties 32,6 procent en het percentage operaties waarbij het implantaat werd verwijderd was 23,6 procent ten opzichte van respectievelijk 10,3, 9,6 en 2,4 procent in de twee-stap groep. In de meeste gevallen gaat het om wondgenezingsproblemen.

Deelnemende centra zijn Erasmus MC, Maastricht UMC+, OrbisMC, Haga Ziekenhuis, MeanderMC, UMCG, Alexander Monro Borstkankerziekenhuis en VUmc.

© Nationale Zorggids