Normal_salt

De komende jaren kunnen tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen wanneer voedingsmiddelen minder of helemaal geen zout bevatten. Dat beweert Marieke Hendriksen van het RIVM in haar promotieonderzoek, meldt de NOS. 

Als de hoeveelheid zout in producten wordt gehalveerd, krijgen Nederlanders veertig procent minder zout binnen. Dat zou de komende twintig jaar leiden tot een vermindering van 30.000 hartinfarcten en 53.000 beroertes, stelt Hendriksen.

Het was al bekend dat zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, maar er is nu voor het eerst aangetoond welke gevolgen het weghalen van zout voor de volksgezondheid heeft. 80 procent van het zout dat mensen binnenkrijgen, zit in bewerkte voedingsmiddelen. Het overige deel wordt zelf toegevoegd bij het koken.

De aanbevolen maximale hoeveelheid zout per dag is zes gram, maar alleen door de bewerkte voedingsproducten krijgen Nederlanders meer binnen dan nodig. Uit onderzoek van Hendriksen bleek dat inwoners uit Doetinchem in 2006 8,7 gram zout per dag innamen en in 2010 was dat 8,5 gram.

© Nationale Zorggids