Normal_ambulance__7_

Op dinsdagavond is er een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor het ambulancepersoneel. Ambulancemedewerkers gaan er in koopkracht 7,5 procent op vooruit, kunnen na hun 57e niet meer verplicht worden om nachtdiensten te draaien en waar werk is, worden vaste banen gecreëerd. Dit meldt FNV. Er zijn maandenlang acties gevoerd. 

Ambulancemedewerkers ontvangen een structurele loonsverhoging van 7,5 procent. Indien iemand ook ‘loondoorbetaling tijdens verlof’ afkoopt over de afgelopen 5 jaar dan kan het loon voor 2016 met 4,5 procent verder oplopen. Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag doorbetaald tijdens vakanties. Voor veel werknemers vormt dit een groot deel van hun inkomsten en tijdens de onderhandelingen was dit één van de grote struikelblokken. 
 
"Daarnaast zijn we heel blij dat er voor regulier werk vaste banen worden gecreëerd," meldt de FNV. "Nu werden gaten stelselmatig met uitzendkrachten gevuld. Het werkt niet prettig als jij, als ambulancemedewerker, jouw collega moet begeleiden, terwijl je onder grote druk een leven aan het redden bent. Daarnaast kennen de uitzendkrachten niet altijd de weg en moet je dus ook nog op het verkeer letten. Gelukkig heeft de werkgever nu ook ingezien dat dit tot onveilige situaties leidt en zijn dit soort praktijken binnenkort hopelijk van de baan", zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. 
 
De laatste cao is op 1 januari 2015 verlopen. De gemaakte afspraken gaan in met terugwerkende kracht naar 1 januari en lopen tot en met 2018.
 
© Nationale Zorggids