Normal_tatoee

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de jacht op honderden illegale tatoeëerders geopend. De afgelopen vier jaar zijn er 500 menen opgespoord, maar de NVWA vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het gaat om tatoeëerders die op een zolderkamertje of aan de keukentafel een tatoeage zetten. De populariteit hiervan neemt toe, maar zonder vergunning aan de slag gaan is strafbaar. Bovendien vormt het een gevaar voor de gezondheid, want zonder vergunning heeft de GGD niet gecontroleerd of er hygiënisch wordt gewerkt en of er veilige materialen worden gebruikt.

De NVWA publiceert vandaag een rapport en daaruit blijkt dat inspecteurs de afgelopen jaren steeds meer thuistatoeëerders opspoort. “Het ging bijvoorbeeld om mensen die aanrommelden in vieze ruimtes waar huisdieren rondliepen. Soms werden zelfs naalden hergebruikt. Dat is gevaarlijk, omdat infectie met ziektes op de loer ligt'', zegt Peter Dekker, die het toezicht op de ­tattooshops binnen de NVWA coördineert.

Dekker denkt dat er nog honderden mensen illegaal actief zijn. Volgens hem is de drempel om een handeltje op te zetten niet groot en daarom komen er steeds nieuwe tatoeëerders bij. “Als je een beetje kunt tekenen, heb je zo een leuke bijverdienste.”

© Nationale Zorggids