Normal_diabetes2352

Diabetesdeskundigen willen een wereldwijde belasting op suiker in de strijd tegen overgewicht en obesitas. Ze roepen wereldleiders op om het heffen van suikertaksen te bespreken tijdens de G20 die deze week gehouden wordt. Dit meldt Nu.nl.

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) stelt dat er levens gered kunnen worden met een belasting op suiker. Daarnaast kan er flink bezuinigd worden in de gezondheidszorg. Volgens Reuters wil de IDF dat wereldleiders diabetes en obesitas op de agenda zet tijdens de G20, naast geopolitieke en financiële onderwerpen. Landen als Frankrijk, België en Chili hebben al geëxperimenteerd met verschillende vormen van suikerbelasting.
 
Zo'n negentig procent van de diabetespatiënten heeft diabetes type 2, dat gelinkt wordt aan overgewicht. Elke zes seconden sterft er iemand door de gevolgen van diabetes, aldus specialisten. Daarmee sterven er meer mensen aan diabetes dan aan hiv, tuberculose en malaria samen. De meeste landen zouden volgens IDF zo'n vijf tot twintig procent van hun gezondheidsbudget aan diabetes moeten uitgeven.
 
Uit onderzoek van IDF blijkt dat in 2040 één op de tien volwassen diabetes zal hebben. Dat zijn 642 miljoen mensen wereldwijd. In 2015 hebben 415 miljoen volwassenen diabetes.
 
© Nationale Zorggids