Normal_patatje_bakje_currywurst

Ziekenhuizen met veel patiënten met obesitas en aanverwante ziektebeelden geven zelf niet het goede voorbeeld: in hun horeca wordt volop ongezond en vet eten verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek onder 11 van de 16 ziekenhuizen waar mensen met obesitas veelvuldig worden behandeld. Dit schrijft het AD.

In de bezochte ziekenhuizen liggen taartjes, snoep, pizza's en frituurproducten vaak meer in het oog dan fruit of een broodje gezond. Ook de prijs van een vette hap valt gunstiger uit in vergelijking met de gezondere varianten.
 
Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum vindt de dagelijkse confrontatie met ongezond eten niet bevorderlijk voor de patiënt om beter te worden. Ivan Wolffers, emeritus hoogleraar Gezondheid en Cultuur, wil ongezond eten in ziekenhuis helemaal in de ban doen. Hij vindt het kwalijk dat ziekenhuizen wel overtollig vet wegzuigen, maar niets doen om dat vet tegen te gaan.
 
Hoewel ziekenhuizen erkennen dat hun horecabeleid relatief ongezond is, zijn zij niet van plan dit aan te passen. “We promoten als ziekenhuis een gezonde levensstijl, maar willen dit niemand opleggen'', aldus een zegsman van het Albert Schweitzer Ziekenhuis.
 
© Nationale Zorggids