Normal_headphone

Patiënten die voor, tijdens en na de operatie muziek krijgen te horen hebben minder last van pijn en spanning. De bloeddruk en hartslag van deze patiënten zou lager zijn dan die van patiënten die niet naar muziek luisteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Zürich, meldt NU.nl.

Belangrijk daarbij is dat de geopereerde mensen zelf mogen uitkiezen naar welke muziek zij luisteren. Zij stellen daarom hun eigen afspeellijst samen want dan zijn de resultaten beter, concluderen de onderzoekers.

"Veel patiënten hebben smartphones met daarop hun persoonlijke muziek”, vertelt hoofdonderzoek Diana Vetter. “Als dokters patiënten informeren over de positieve effecten van muziek rondom een operatie, is dat een goedkope manier om de gezondheid van mensen te verbeteren."

Vetter en haar collega’s concluderen dit na onderzoek van 47 bestaande studies naar de impact van muziek tijdens operaties. Muziek tijdens operaties zorgde gemiddeld voor 31 procent minder pijn en 29 procent minder kans op het gebruik van pijnstillers. Daar komt bij dat patiënten 34 procent minder kans hadden op angst en spanningen.

© Nationale Zorggids