Normal_money

Verzekeraars kunnen nog niet aangeven met welke ziekenhuizen zij een contract hebben afgesloten. Toch doen zij hier aan consumenten beloftes over. Dat meldt de Telegraaf. 

Verzekeraars moesten eigenlijk voor 19 november hun gehele polis duidelijk hebben, inclusief de contracten die ze hebben afgesloten met ziekenhuizen. Dit is echter nog lang niet op orde. Academische centra VUmc in Amsterdam en UMCG in Groningen hebben bijvoorbeeld nog met geen enkele zorgverzekeraar een contract.

CZ zou nog maar 25 procent van de ziekenhuizen hebben gecontracteerd, maar zegt wel dat alle verzekerden met een naturapolis een vergoeding krijgen bij alle ziekenhuizen in Nederland, net zoals dit jaar het geval is. Ook als onderhandelingen mislopen, vergoedt CZ de behandelingen. Normaal gesproken zou een verzekeraar in dat geval maar 75 procent betalen.

Patiëntenfederatie NPCF is blij met de belofte van CZ, omdat ‘het tenminste duidelijkheid schept’. NPCF denkt dat andere verzekeraars dit ook kunnen doen. Menzis zit op één lijn met CZ. VGZ gaat niet zover, omdat het dan de onderhandelingspositie uit handen geeft. Ook Zilveren Kruis wil de patiënt hierover nog geen honderd procent zekerheid geven. 

© Nationale Zorggids