Normal_amphia

Het Amphia Ziekenhuis in Breda wordt aangeklaagd vanwege een babywissel in 1953. Jan Koevoets, die destijds werd omgewisseld met Martino Kerremans, wil het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Dat meldt BN De Stem. 

Kerremans kwam er twee jaar geleden achter dat hij niet de zoon was van de mensen van wie hij dacht dat het zijn ouders waren. Uit DNA-onderzoek bleek vervolgens dat beide baby’s op de kraamafdeling van het ziekenhuis zijn omgewisseld. Sinds de fout bekend is, staat het leven van beide heren op hun kop.

Koevoets wil het Amphia niet alleen aanklagen vanwege de verwisseling. "Ze zijn zo negatief van het Amphia. Ze hebben nooit echt excuses gemaakt. Ze zeiden dat het verjaard is en boden me een weekendje weg ter waarde van 500 euro aan, omdat ze mij niet hadden gebeld toen het bekend werd. Zo vernederend.''

Woordvoerster Judith Jansen van het ziekenhuis zegt nog in gesprek te zijn. Ze kan er nog niet veel over zeggen. “Feitelijk is het verjaard, maar natuurlijk snappen wij heel goed dat dit zeer ingrijpend is”, zegt ze. “Vanuit dat gevoel willen we daarom wel iets voor hem doen. Maar daarover zijn we dus in gesprek.''

Deskundigen denken dat Koevoets weinig kans maakt omdat de zaak verjaard is. Mogelijk vindt de rechter de verjaringstermijn naar ‘redelijkheid en billijkheid’ onaanvaardbaar. Pas dan kan er gesproken worden over geld. “Een ton is misschien best een redelijk bedrag”, zegt advocate Katrien Boerjan, die samen met Robert de Pater de gedupeerde zal bijstaan.

© Nationale Zorggids