Normal_rss_entry-20709

(ANP) - De hele wereld staat dinsdag, zoals elk jaar op 1 december, stil bij de meer dan een miljoen mensen per jaar die sterven door aids. Ook in Nederland zijn er op Wereld Aids Dag dag tal van evenementen en acties.

In de Beurs van Berlage in Amsterdam vindt een groot congres plaats, waar zo'n vijfhonderd zorgprofessionals bij elkaar komen. Ook openen ggz-instellingen op verschillende plekken in het land hun deuren voor mensen die een anonieme snel-test op hiv willen laten doen.

In de Amsterdam ArenA laten Nicolette Kluijver en Angela Groothuizen, ambassadeurs van Stop Aids Now, 10.000 kaarsjes branden voor de vooral jonge vrouwen en meisjes die aan de ziekte overlijden. Dinsdagavond barst traditiegetrouw in het Amsterdamse Paradiso het dansfestijn Lovedance los om geld in te zamelen voor het Aids Fonds. Het thema is dit jaar 'lust'. "De lust om lief te hebben en het leven te vieren maar ook de lust om elkaars liefde te delen in alle vrijheid'', aldus Stop Aids Now

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO was het aantal hiv-infecties in Europa en Centraal-Azië nog nooit zo hoog als in 2014. Meer dan 142.000 mensen in die regio raakten vorig jaar besmet. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids volgens WHO wel vooruitgang.

© Nationale Zorggids