Normal_dikke_kinderen_obesitas

Een veelvoorkomend micro-organisme in het maagdarmstelsel blijkt een graadmeter voor het ontwikkelen van overgewicht bij kinderen. Hoe groter de aantallen van de op een bacterie lijkende levensvorm (oerbacterie) des te groter het risico op overgewicht. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ uit onderzoek onder bijna 500 kinderen in de leeftijd van zes tot tien jaar. 

In het maagdarmstelsel van een mens leven verschillende soorten micro-organismen, waaronder bacteriën. Nog niet zo lang geleden ontdekten onderzoekers een andere minuscule levensvorm in het maagdarmstelsel, zogenaamde oerbacteriën. De aanwezigheid van de oerbacterie M.smithii  blijkt in verband te staan met overgewicht.
 
De onderzoekers bekeken de ontlasting van bijna 500 kinderen in de leeftijd van zes tot tien jaar. Bij 80 procent bleek de oerbacterie in meer of mindere mate aanwezig te zijn, bij de overige 20 procent niet. Vervolgens werden gewicht en lengte van de kinderen een aantal jaren achtereen geregistreerd. "Hoe groter de aantallen van M.smithii in de darm, des te groter de kans op overgewicht. Een kans die tot drie keer zo groot kan zijn."
 
Waarom de aanwezigheid van M.smithii kan zorgen voor een groter risico op obesitas is echter nog niet te verklaren. "Wel is bekend dat M.smithii, samen met bacteriën, in de darm een rol speelt in de vertering van voedingsvezels die de mens zelf niet kan afbreken", zegt Arts. Arts pleit ervoor om het onderzoek naar de rol van de oerbacterie uit te breiden. Naast te veel eten en te weinig lichaamsbeweging spelen waarschijnlijk ook andere factoren zoals de micro-organismen in het maagdarmstelsel een rol bij obesitas en complicaties ervan, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Arts verwacht dat een beter begrip van het microscopisch leven in de darm op termijn kan leiden tot gerichtere interventies, zoals bijvoorbeeld een individueel voedingsadvies.
 
© Nationale Zorggids