Normal_cliniclowns_logo

Onderzoek wijst uit dat de oprechte aandacht, samen met de verbeeldingskracht van CliniClowns, de behandeling van een ziek kind ten goede komt. Vanaf vandaag zijn in heel Nederland zes radiodocumentaires te horen over het effect van het werk van CliniClowns. In de bijzondere 'Meeluisteroperatie' kunnen luisteraars dit voor het eerst van heel dichtbij horen. 

In de radiodocumentaires staan de verhalen van zes kinderen in het ziekenhuis centraal. Zo krijgt Reyan superkrachten om een zware operatie in te gaan. Het zelfvertrouwen van Sara gaat met danspassen vooruit. En Bram krijgt de steun om weer een dag door te vechten. 'Van de rode neus van de clown is een microfoon gemaakt. Op die manier is het oprechte contact, de verbeeldingskracht van de clowns én het effect nog realistischer opgevangen', aldus radio-documentairemaakster Stef Visjager.
 
Afleiding en plezier is beide erg belangrijk voor het kind, maar de verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt ook de behandeling ten goede. Een pijnlijke behandeling wordt draaglijker én kinderen ervaren minder angst en stress. Een patiëntje voelt zich letterlijk gesterkt en krijgt door het spel met de clown weer controle over de situatie. Ook voor ouders heeft dit een positief effect. 
 
Ines von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaartziekenhuis en medeoprichter van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine: "Door het rollenspel met de Cliniclowns krijgt het kind meer controle over zijn situatie, wordt letterlijk empowered. CliniClowns zorgen dus ook voor vermindering van angst-, pijn- en stressgevoelens. We zien daardoor dat kinderen zich weer kunnen uiten in emoties en stressvolle gebeurtenissen kunnen verwerken. En het geeft kracht om weer op jezelf te vertrouwen, controle te hebben. In mijn werk als kinderarts heb ik meerdere malen gedacht: ik zou willen dat ik nu een CliniClown kon voorschrijven."
 
© Nationale Zorggids