Normal_medicijnen

Hoe meer negatieve aandacht er vanuit de media is voor cholesterolverlagende medicijnen (statines), hoe vaker mensen met de middelen stoppen. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van deze patiënten. Media hebben hiermee invloed op de behandeling van de patiënt, blijkt uit onderzoek van Deense wetenschappers. Dat meldt de Volkskrant. 

De Noord-Europeanen vroegen zich af of media-aandacht ook op grote schaal invloed heeft. Ze telden alle nieuwsberichten over statines in de Deense media sinds 1996, die ze vervolgens koppelden aan patiëntgegevens van bijna 700.000 gebruikers van de medicijnen. Uit de resultaten bleek dat de media-aandacht sterk samenhangt met statinegebruik. Als er in het eerste halfjaar na de start van de behandeling meer negatieve berichten zijn, dan stoppen significant meer patiënten. Waren er positieve berichten, dan was het aantal stoppers lager.

De onderzoekers toonden nog geen oorzakelijk verband aan, maar volgens Frans Meijmans, specialist medische media-aandacht aan het VUmc, zou het raar zijn als negatieve berichten geen effect hebben op patiënten. Hij denkt echter niet dat alleen de media ervoor zorgen dat de mensen stoppen met statines. “Waarschijnlijk geeft zo’n nieuwsbericht de doorslag voor mensen die al om andere redenen twijfelen."

In Nederland gebruiken anderhalf miljoen patiënten statines. Ongeveer tien procent ervaart bijwerkingen, zoals spierpijn en vermoeidheid.

© Nationale Zorggids