Normal_hersenen_brein_neurowetenschap

Sarthak Misra, onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt een Europese subsidie van 713.00 euro om onderzoek te doen naar robotgestuurde neurochirurgie. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Misra gaat de komende vier jaar onderzoek doen naar de ontwikkeling van flexibele naalden met sensoren. Hiermee kan tijdens een hersenoperatie op éénduizendste millimeter nauwkeurig worden gezien waar de naald zich bevindt. De chirurg kan dan op de computer in 3D de route van de naald vaststellen. Omdat de naald flexibel is, kan deze beter door het weefsel heen. Zo kan gevoelig weefsel ontweken worden.

In de neurochirurgie moet het inbrengen van een naald zeer precies gebeuren. Een MRI kan de locatie van een tumor of ander letsel exact bepalen, maar minimale beweging van het hoofd kan ervoor zorgen dat het doel van de naald gemist wordt. Daarbij is het met de bestaande instrumenten onmogelijk exact vast te stellen waar de naald is.

Het onderzoek is onderdeel van het Europese project EDEN2020 waarin acht Europese onderzoeksinstituten samenwerken onder leiding van het Britse Imperial College.

©Nationale Zorggids