Normal_laptop_zorg

Heeft de zorgconsument behoefte aan meer keuzevrijheid? Die vraag moet het Nationaal Zorg Onderzoek beantwoorden. Het is de bedoeling dat het onderzoek resulteert in een compleet overzicht van wachttijden, kwaliteit en kosten in de gezondheidszorg. Deze informatie wordt gebruikt om verbeteringen in de zorg te bewerkstelligen en de keuzevrijheid van patiënten groter te maken. Dat meldt het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis.

Het onderzoek is een initiatief van medisch specialisten en zorgprofessionals uit een aantal Nederlandse ziekenhuizen en wordt ondersteund door VvAA, de grootste ledenorganisatie voor Medisch Specialisten in Nederland.

De Nederlandse gezondheidszorg wordt beschouwd als een van de beste van Europa. Toch is er ruimte voor verbetering. De gezondheidszorg in Nederland maakt zich op voor grote veranderingen, onder meer door de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek, behandeling en zelfmanagement. De patiënt krijgt meer keuzevrijheid en wordt zelf meer betrokken bij zijn of haar gezondheid.

Raymonda Romberg, voorzitter van het Nationaal Zorg Onderzoek en anesthesioloog in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, zegt dat het heel belangrijk is dat we allemaal goed geïnformeerd keuzes kunnen maken. “Het betreft immers onze gezondheid. We hopen dat door meer transparantie verspilling in de ziekenhuiszorg wordt tegengegaan, dat consumenten baas worden over eigen zorg en dat zij meer keuzevrijheid krijgen.’’

Romberg noemt het daarom van groot belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan het Nationaal Zorg Onderzoek via www.nationaalzorgonderzoek.nl. Het onderzoek duurt vijf minuten en omvat vragen over kwaliteit, ervaringen, informatiebehoefte, digitalisering en wensen van zorgconsumenten. 

© Nationale Zorggids