Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Vanwege onderhandelingen over de vergoeding van een aantal dure en snel in prijs stijgende middelen heeft ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen nog geen contract met zorgverzekeraars afgesloten. Dit meldt NRC. 

Uit een rondgang van NRC blijkt dat verzekerden het meeste risico lopen bij VGZ, de op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland. VGZ heeft tot nu toe met 30 van de 83 ziekenhuizen een contract afgesloten. Dat betekent dat een verzekerde van VGZ het risico loopt niet naar de 53 overige ziekenhuizen te kunnen gaan zonder hiervoor zelf te moeten betalen. De zorgverzekeraar vertrouwt erop er met alle ziekenhuizen uit te komen, maar garanties geeft het niet.

Veel verzekerden weten nu niet of behandelingen in het ziekenhuis van hun keuze komend jaar gedekt worden of niet. Daar komt bij dat alle inwoners tot 1 januari de tijd hebben om een zorgverzekeraar te kiezen.

Bij verzekeraar CZ is het niet veel anders: dankzij deze onderhandelingen zijn tot op heden slechts met 35 procent van de ziekenhuizen contracten gesloten. Desondanks garandeert de verzekeraar volgend jaar alle ziekenhuizen te vergoeden. Hierdoor lopen verzekerden geen risico op het gebied van keuzevrijheid van ziekenhuis. Menzis zegt toe hetzelfde te doen.

Zilveren Kruis doet het anders en heeft met 80 procent van de ziekenhuizen een contract. De verzekeraar neemt de dure geneesmiddelen niet mee in het jaarbudget en maakt hierover aparte afspraken met ziekenhuizen. Deze moeten bij het Zilveren Kruis toezeggen mee te doen met de gezamenlijke inkoop van medicijnen.

©Nationale Zorggids

Wilt u een korting op uw zorgverzekering van VGZ? Kijk dan hier (gesponsord)