Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Wie op reis gaat naar het buitenland, heeft een grotere kans om daar een bacterie op te lopen die resistent is tegen antibiotica. Daarom pleit Minister Schippers van Volksgezondheid  voor een Europese aanpak tegen onjuist gebruik van antibiotica. Dit maakt de NOS bekend.

Uit onderzoek blijken bacteriën steeds ongevoeliger te worden voor behandeling met antibiotica. Vooral de E.coli bacterie, die in de darmen voorkomt, is een hardnekkige bron van ziekte. In Nederland is de kans om de ziekte op te lopen relatief beperkt. Mocht je in landen zoals Italië en Griekenland in het ziekenhuis belanden, dan is de kans op besmetting veel hoger. De bacterie wordt door mensen in het buitenland opgepikt en komt zo ook in Nederlandse ziekenhuizen terecht. Infectie leidt tot symptomen zoals diarree, braken, koorts en buikkrampen en is lastig te behandelen omdat de bacterie resistent is tegen antibiotica.

Volgens minister Schippers is het daarom belangrijk om samen met de andere EU-landen de resistente bacteriën de kop in te drukken. Wanneer Nederland in het nieuwe jaar aantreedt als EU-voorzitter, zal de minister de brede aanpak van dit probleem op de kaart zetten. Schippers streeft al langere tijd naar het terugdringen van het (onjuiste) gebruik van antibiotica.

© Nationale Zorggids