Normal_medicijnen323

Op meer dan de helft van de zelfzorggeneesmiddelen zoals hoestdrankjes, neussprays en antischimmelcrèmes ontbreekt informatie over de houdbaarheid na de eerste opening. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumenten-bond. Dit meldt NOS.

Dertig van de vijftig medicijnen bevatten geen informatie over de uiterste houdbaarheidsdatum. Gebruikers lopen hierdoor het risico een bedorven middel te gebruiken. De Consumentenbond onderzocht alleen hoestdrankjes, antischimmelcrèmes en neussprays omdat deze vloeibare medicijnen sneller aan bederf onderhevig zijn. Daarnaast gebruiken mensen deze producten vaak meerdere keren. Niet alleen de werking van de medicijnen kan verminderen, er kunnen ook giftige stoffen zoals bacteriën en schimmels ontstaan.
 
Het vermelden van de informatie over de uiterste houdbaarheidsdatum is verplicht voor fabrikanten. Ook moet een fabrikant onderzoek doen naar de houdbaarheid na opening. Het blijkt dat dit onderzoek vaak niet wordt gedaan. Volgens de Consumentenbond had het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) fabrikanten moeten verplichten om de onderzoeken alsnog te doen. Het CBG vindt de huidige wetgeving niet dwingend genoeg en gaat onderzoeken hoe informatie over houdbaarheid verbeterd kan worden. 
 
© Nationale Zorggids