Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Op initiatief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaan CZ, Menzis, VGZ en het Zilveren Kruis samen spelregels opstellen voor horizontaal toezicht binnen zorginstellingen. De verzekeraars willen afspraken maken met de zorgaanbieders en daarmee de administratieve lasten verlagen. Dit meldt Skipr.

Horizontaal toezicht zorgt ervoor dat de controle achteraf op declaraties verschuift naar het vooraf aantonen van een juist ingediende declaratie, waarbij de verantwoordelijkheid bij de zorgaanbieders komt te liggen. Er lopen al diverse afzonderlijke pilots waar verschillende ziekenhuizen en GGZ-instellingen aan meedoen. Het is de bedoeling om op termijn alle zorgverzekeraars en grote zorgaanbieders mee te laten doen.

De projectleiders van de vier zorgverzekeraars en vertegenwoordigers van ziekenhuizen en ggz-instellingen zijn onlangs bij elkaar gekomen om te praten over de samenwerking. Tijdens deze bijeenkomst is afgesproken dat ervaringen en informatie over de pilots met elkaar worden gedeeld en er een strategie bepaald wordt voor horizontaal toezicht. Ondertussen blijven de losse pilots lopen.  

De afgelopen jaren worstelden veel zorgaanbieders met hun financiële verslaglegging, vooral op het gebied van declaraties. Daarnaast is klantbelang een belangrijke reden voor de instelling van toezicht. Els Potma van CZ: “Die ziet nu sneller een nota die ook in één keer klopt.” Zorgverzekeraars controleren op dit moment op diverse punten de declaraties, waarbij gemiddeld vijf tot acht procent van de ingediende documenten niet compleet of foutief zijn. Met het aanpassen van de controle wordt er uiteindelijk gestreefd naar honderd procent correct ingediende declaraties.

©Nationale Zorggids